Opis
Krem Narin-E Protect Cream służy do codziennej pielęgnacji skóry okolic nosa dla osób w każdym wieku, szczególnie przy infekcjach dróg oddechowych. Jest bogaty w witaminy oraz w cenne mikroelementy.
Serum bakterii kwasu mlekowego Narine wykazuje właściwości nawilżające i zmiękczające, które pomagają zregenerować przesuszoną skórę. Czosnek zawarty w kremie charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym, oraz nadaje mu lekki, nieutrzymujący się zapach.
Po nałożeniu na skórę w okolicach nosa krem zmniejsza uczucie suchości. Tworzy on warstwę ochronną, która sprzyja nawilżeniu i ochronie skóry w trakcie trwania infekcji. Krem może być stosowany wielokrotnie w ciągu dnia.
Krem zawiera witaminy i mikroelementy takie jak:
- witamina C i witaminy z grupy B (B6, B1, B2, B3, B5, B9)
- wapń, potas, fosfor, selen, magnez, sód, cynk, żelazo, mangan, fitoncyd, oraz allicyna.
Zastosowanie: Krem doskonale sprawdza się przy suchości skóry wokół nosa oraz wspomaga jej regenerację w trakcie kataru, grypy oraz innych infekcji dróg oddechowych.
Sposób użycia: Niewielką ilość kremu nanieść na skórę w okolicy nosa. Narin-E Protect Cream z czosnkiem może być stosowany wielokrotnie w ciągu dnia.
Składniki: Whey/Lactobacillus Ferment, Octyldodecanol, Allium Sativum (Garlic) Bulb Extract, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Sorbitan Stearate, Polysorbate 60, Phenoxyethanol, Citrus Limon Peel Oil, Limonene, Pinene, Citral.
Środki ostrożności: Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu. Unikać kontaktu z oczami.
Nie zawiera parabenów i silikonów.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze nieprzekraczającej 25°C.
W Armenii od lat 60. XX wieku szeroko stosowano produkty na bazie bakterii mlekowych Narine w sztucznym i mieszanym karmieniu noworodków. Serwatka Narin-E jest pozyskiwana z produktów metabolizmu bakterii mlekowych Lactobacillus acidophilus – szczep Er-2 317/402 (L.A. Erzinkian, 1964).
Unikalne właściwości serwatki Narine:
- wykazuje antagonistyczne działanie w stosunku do wielu bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, a także grzybów z rodzaju Candida, nie wywołując u nich oporności;
- naturalnie wspomaga regulację lokalnej nieswoistej odporności;
- posiada działanie antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulujące;
- wspomaga szybkie gojenie się i regenerację uszkodzonych tkanek, przyspiesza proces gojenia ran dzięki syntezie dużej ilości różnych witamin oraz niskocząsteczkowych białek, które mogą wnikać do organizmu przez skórę i błony śluzowe.
Firma „ESCO-PHARM” od 2005 roku rozpoczęła produkcję szeregu kosmetyków Narin-E, w których serwatka stała się głównym składnikiem. Pozyskiwanie wspomnianych produktów metabolizmu i ich zastosowanie w kosmetykach jest chronione patentem RA nr 1089 z 2002 r. (prof. A. E. Ambartsumyan).