
Serwatka Narine – unikatowy metabolit
Produkty fermentowane od wieków są uzupełnieniem diet wielu ludzi na świecie. Każdy z nas w życiu jadł kiszonki – są one elementem klasycznej, polskiej kuchni. Produkty, takie jak jogurty naturalne czy kefiry mają miejsce w każdej lodówce. Jednak w procesie fermentacji powstaje coś więcej, niż tylko pożyteczne bakterie – są to ich metabolity.
Metabolity to związki chemiczne powstające w wyniku przemiany materii, które często mają wyjątkowe właściwości. Możemy podzielić je na dwie główne kategorie – pierwotne oraz wtórne. Pierwotnymi metabolitami możemy nazwać substancje niezbędne nam do życia, takie jak węglowodany, tłuszcze, białka, enzymy i wiele innych.
Metabolity wtórne natomiast nie są wymagane do podstawowego wzrostu i rozwoju organizmu, ale mogą posiadać wiele wyjątkowych właściwości. Zaliczamy do nich barwniki, olejki eteryczne, alkaloidy czy glikozydy. Dzięki temu wykorzystywane często są w przemyśle farmaceutycznym bądź kosmetycznym. Idealnym przykładem wtórnego metabolitu, który znalazł zastosowanie w kosmetykach będzie serwatka Narine.
Serwatka Narine – unikatowy metabolit
Serwatka Narine to metabolit wykazujący właściwości nawilżające i zmiękczające, które pomaga zregenerować przesuszoną skórę. Pozyskiwana jest z produktów metabolizmu bakterii mlekowych Lactobacillus acidophilus szczep Er-2 317/402. Serwatka Narine wykazuje się właściwościami takimi jak:
- działanie antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulujące;
- działanie antagonistycznie w stosunku do wielu bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, a także grzybów z rodzaju Candida, nie wywołując u nich oporności;
- naturalne wspomaganie regulacji lokalnej nieswoistej odporności;
- wspomaganie szybkiego gojenia się i regeneracji uszkodzonych tkanek, przyspieszanie procesu gojenia ran dzięki syntezie dużej ilości różnych witamin oraz niskocząsteczkowych białek, które mogą wnikać do organizmu przez skórę i błony śluzowe.
Potwierdzone działanie Narine
Katedra Epidemiologii Państwowego Uniwersytetu Medycznego w Erywaniu przeprowadziła badania mające na celu udowodnienie skuteczności i bezpieczeństwa metabolitów bakterii kwasu mlekowego Narine jako naturalnych środków antybakteryjnych i przeciwzapalnych, możliwych do wykorzystania w kosmetykach oraz w profilaktyce zakażeń szpitalnych.
W badaniach przeprowadzonych na personelu medycznym w szpitalach wykazano, że krem zawierający serwatkę Narine zmniejsza liczbę drobnoustrojów chorobotwórczych na skórze i w nosie o prawie połowę, ograniczając ryzyko zakażeń szpitalnych. Wśród badanych nie wystąpiły podrażnienia ani reakcje alergiczne.
Odkryj kremy Narin-E Natural Product
Kremy bazujące na serwatce Narine z linii Narin-E Natural Product od 2025 roku dostępne są na polskim rynku.
Narin-E Cream Classic nawilża każdy rodzaj skóry, oraz chroni cerę od infekcji skórnych, takich jak na przykład trądzik. Jest idealny dla osób ze skłonnościami do alergii, oferując nawilżenie i poprawiając naturalną regenerację skóry.
Narin-E Protect Cream służy do codziennej pielęgnacji skóry okolic nosa dla osób w każdym wieku, szczególnie przy infekcjach dróg oddechowych. Po nałożeniu na skórę w okolicach nosa krem zmniejsza uczucie suchości. Tworzy on warstwę ochronną, która sprzyja nawilżeniu i ochronie skóry w trakcie trwania infekcji.