Czym jest bakteria Narine?
Narine, to dokładnie bakteria kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus n. v. Er szczep 317/402. Bakteria ta została odkryta w 1956 roku, natomiast w 1964 opatentowana w ówczesnym ZSRR przez armeńskiego naukowca i mikrobiologa Lewona Akopovicha Yerzinkina. Historia jest bardzo ciekawa, gdyż naukowiec wyizolował bakterię Lactobacillus acidophilus ze smółki. Tym noworodkiem była jego wnuczka o imieniu Narine. Po kilku latach, kiedy dziewczynka złapała poważną infekcję jelitową, dziadek a zarazem naukowiec, podał jej ten szczep probiotyczny . Okazało się to strzałem w dziesiątkę, bo dziewczynka wyzdrowiała. Od tego wszystko się zaczęło a na cześć jej imienia nadano szczepowi skróconą nazwę Narine. Wyjątkowe właściwości Lactobacillus acidophilus szybko zwróciły uwagę naukowców, a w Armenii stała się bardzo popularna i tak jest do dziś.
Dowiedz się więcej o historii Narine: link
Odporna na kwaśne środowisko żołądka
Każdy skuteczny probiotyk musi odznaczać się odpornością na kwaśne środowisko żołądka i mieć zdolność przylegania do ściany jelita. Tak też jest w przypadku Narine. Dzięki tym właściwościom bakteria dociera do jelita grubego i czasowo je kolonizuje. A to przekłada się na korzystne działanie dla mikrobioty jelitowej wspomagając utrzymanie jej w równowadze.
Probiotykoterapia Narine normalizuje mikrobiotę jelitową
Dzięki produkcji kwasu mlekowego oraz bakteriocyn m.in. laktoliny, laktocydyny czy acidofiliny, Narine może ograniczyć rozrost bakterii patogennych, chroniąc przed dysbiozą środowiska jelitowego. Równolegle stwarza korzystne warunki do namnażania się „dobrych” bakterii czyli flory komensalnej. Dla przypomnienia, mikrobiota będąca w równowadze wspomaga nasze trawienie, fermentuje nieprzyswajalny dla nas błonnik i produkuje kwas masłowy, który odżywia jelito i wytwarza niektóre witaminy. Śmiało można powiedzieć, że dobry stan mikrobioty czyli eubioza, jest fundamentem odporności, zdrowia metabolicznego a nawet psychicznego.
Kiedy warto rozważyć wspomagającą suplementację probiotyczną bakterią Narine?
- Przy tzw. jelitówkach przebiegających z biegunką, wymiotami, mdłościami.
- W trakcie i po antybiotykoterapii. Ona zawsze niesie ze sobą efekty uboczne w postaci rozregulowania komensalnej mikrobioty jelitowej, a to zwiększa ryzyko kolejnej infekcji.
- W przewlekłym stresie, gdyż jest on znaczącym czynnikiem prowadzącym do dysbiozy jelitowej. Ciągnie ona za sobą inne problemy zdrowotne np. związane z trawieniem czy zaburzonym rytmem wypróżnień.
- W stanach zapalnych żołądka, także na tle Helicobacter pylori. Stany zapalne żołądka i przyjmowane przy nich leki zmieniają kwasowość żołądka. Przekłada się to na mikrośrodowisko dalszych odcinków przewodu pokarmowego – w tym właśnie na mikrobiotę jelita grubego.
Poza tym, probiotykoterapia może być cennym elementem wspierania odporności. To dlatego, że 70% wszystkich komórek immuno kompetentnych znajduje się właśnie w jelitach, tworząc GALT – czyli tkankę limfatyczną przewodu pokarmowego, będącą częścią układu odpornościowego związanego z inną tkanką limfatyczną – MALT. Aby mogła ona prawidłowo funkcjonować, potrzebne są jednak mechanizmy, które będą aktywować i stymulować odporność oraz wspomagać pracę jelit – tym zadaniem zajmuje się właśnie mikrobiota jelitowa.
Jak stosować probiotyk z Narine?
Pamiętaj, że każda suplementacja powinna być skonsultowana z lekarzem. Jeśli ten nie widzi przeciwwskazań w Twoim przypadku, to Lactobacilus acidophillus możesz włączyć do diety na kilka sposobów. Poza tradycyjną suplementacją, czyli przyjmowaniem kapsułek lub saszetek rozpuszczonych w letniej wodzie, możesz także Narine wkomponować do posiłków. Jednym z najprostszych sposobów jest dodanie probiotyku z Narine do codziennego smoothie lub koktajlu. Użyj do niego ulubionych, sezonowych owoców, mleka, jogurtu lub kefiru, następnie wsyp zawartość kapsułki lub saszetki i zmiksuj na gładki koktajl. Wypij go na drugie śniadanie lub do obiadu.
Inna opcją jest dodanie Narine do jogurtu z muesli, owocami i orzechami. Wystarczy najpierw połączyć jogurt z probiotykiem, a następnie dodać płatki, owoce jagodowe i orzechy. To szybkie i zdrowe śniadanie. A jeśli lubisz jogurt pitny, kwaśne mleko lub kefir to wsyp do nich zawartość kapsułki lub saszetki z Narine, wzbogacisz te napoje o korzystne bakterie probiotyczne.
Dowiedz się więcej o saszetkach Narex Sachets: link
Z Narine możesz też zrobić dressing do sałatki. Połącz jogurt lub oliwę z oliwek wraz z miodem, octem balsamicznym, czosnkiem i ziołami. Tak przygotowanym sosem polej swoją sałatkę. Poza tym, specjalnie przygotowane bakterie Narine, tak zwane zakwaski, możesz wykorzystać do zrobienia swojego domowego jogurtu, którego bazą będzie mleko.